DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS,
VISITA CULTURAL ALS MUSEUS DE LA
CIUTAT DE MANISES, 19 DE MAIG’2018
DÍA INTERNACIONAL DE LOS MUSEOS,
VISITA CULTURAL A LOS MUSEOS DE LA
CIUDAD DE MANISES, 19 DE MAYO’2018
El 18 de Maig es celebra en tot lo mon el día Internacional dels Museus. Manises -com no podia ser manco- oferix una bona oferta per a que tant els manisers como els visitants d’atres ciutats, puguen vore i admirar lo que tenim.
El dia 19, dissabte, es va organisar una visita a tres llocs emblematics del poble: El Centre Cultural «El Arte«, el Museu de Ceramica de Manises i el Museu-Fabrica de José Gimeno Martínez, la Cerámica Valenciana.
Es varem reunir en la parà Manises, del Metro, alguns vingueren en este mig de transport, atres en coche i aparcaren en l’aparcament que existix davant. Es varem reunir 49 persones que varen acodir a la crida de l’Institut d’Estudis Valencians.
VIDEO DEL MUMAF
Punche damunt
Reportage fotografic de Joan Roca
Videos de Valenciana TV
Per davant de l’antiga Escola de Ceramica en el passeig de Guillermo Joaquín de Osma. D’alli es varem dirigir a l’Oficina de Turisme que esta en EL ARTE, pero abans parssarem per l’Avinguda de Vicente Blasco Ibanyez i varen vore els murals que alli estan.
Dins de l’Oficina de Turisme mos esperaven i a cadascu des que anarem mos varen entregare una bossa en informacio sobre Manises, en general, i dels Museus en particular.
Explicacions i instroduccions fetes per Pepe Esteve i Ferran Ribes, President de l’Institut d’Estudis Valencians.
L’encarregat, com a professional de l’Oficina de Turisme, d’explicar tot lo que conté i les particularitats del Museu de la fotografia (MUMAF), fon Rafael Garcerà.
A les portes de l’entrà del MUMAF s’encontra l’amfora que el fill de Juan Bta. Huerta Aviñó, Juan Huerta, va fer entrega a l’Ajuntament de Manises, en la condicio de que tenia que estar exposta -permanentment- en el Museu.
En les explicacions de Rafa Garcerà, respecte a les camares de fotografia, l’amic Enrique Vila, fotograf jubilat de Ribarroja, li va ampliar alguns conceptes que ell havia conegut en la seua etapa professional.
En l’image, a l’esquerra Ferran Ribes, i al seu costat el responsable de www.valenciana.tv que va vindre a passar el dia en Manises, i aprofità per a fer un reportage sobre Manises i la visita turistica.
Finalisat el recorregut per EL ARTE, on varem vore les camares de fotografia que te el MUMAF, es varen dirigir al Museu de Ceramica de Manises, i caminant varem coneixer els carrers del Centre Historic de la Ciutat, on la ceramica en murals i cenefes, va ser lo mes fotografiat.
MUSEU DE CERAMICA DE MANISES
Punchar damunt
MUSEU DE CERAMICA DE ,MANISES
2A PART
Punchar damunt
Entrà al Museu de Ceramica de Manises
Rafa Garcerà, davant de la cuina valenciana del tio Pepet, José Gimeno Martínez, fent l’introduccio a lo que anavem a vore.
Totes les sales foren visitades destacant l’infinitat de ceramica i plats que en estes s’encontren, a destacar els taulells antics que s’encontraven en «mosaics» estesos en terra i forman dibuixos geometrics o en figures, segons l’epoca en que varen ser pintats.
Gravant la visita i que ara poden vore en els videos dels que al final tenen l’enllaç.
Ultima sala on s’encontra la ceramica actual, la mes moderna, i que oferix algunes peces que es varen poder vore en la Bienal de Ceramica.
En la planta baixa s’encontra un forn que denominem «la mufla», posterior al «forn moruno». En este cas -en l’image- Miguel Rodrigo explicant les caracteristiques. Esta mufla la va construir son pare.
VIDEO DE LA VISITA A
LA CERÁMICA VALENCIANA
Punchar damunt
Finalisat el passeig pel Museu de Ceramica, a peu, es varem dirigir a vore la frontera i el campanari de l’Iglesia de Sant Joan Batiste, que com es pot vore, esta plena de ceramica, principalmente de reflex metalic.
Hem arribat a l’ultim lloc de la nostra visita, al Museu-Fabrica de José Gimeno Martínez, on en el centre de la foto esperava Vicente Gimeno, el seu net, per a començar a ensenyar-mos tot lo artistic i de calitat que s’encontra en esta fabrica-museu.
En la foto Juli Moreno Moreno, del Rogle Constanti LLombart, que com tots els mesos, en TOTS ELS DIES 9, aprofiten per a fer una visita en la biografia d’un personage valencià de renom i important. Per ad este dia varen triar el de José Gimeno Martínez i varen repartir unes fulles en la biografia del Tio Pepet i del que Juli va fer una chicoteta ampliacio de la seua trayectoria i de les obres que tenia pintades, tant en Manises, con en Valéncia.
Estes fotografies mostren el lloc on es desenrrolla el treball quotidià en lo que és una fabrica en funcionament. Es poden vore els moles, el torn, les peces crues i socarraes, i els forns en els que es couen les peces.
Vicente Gimeno va encendre el foc i mos va ensenyar com ix i es couen les peces.
Fotografies del fundador, a l’esquerra i els fills que continuaren l’ofici i tradicio de la senefa del sigle XVIII, carecteristica de esta fabrica.
Despres de tot el mati visitant i admirant tota la ceramica que Manises té, aplaga l’hora de pendre forces i anarem a dinar i a comentar lo que haviem vist i esperant poder tornar a vindre a Manises, que encara te moltes coses que ensenyar-mos.
.